GERONIMO

 

Tarihçe

  "Zalim çehresi hiç bozulmaz.  Kaba ve büyük bir burnu, dar ve kırışık alnı, iri ve kuvvetli çenesi, gözler arkasından ışık vuran birer obsidian (cam benzeri volkanik bir taş). Ağzı keskin, düz, ince dudaklı, uzun bir yarık ve bir tek yumuşak kavisi yok." Bir gazetecinin 1886 yılında yapmış olduğu bu tasvir, Birleşik Devletlere meydan okuyan son Apache lideri Geronimo’ nun dehşetli görünümünün tasviridir.

  Ailesinin meksikalılar tarafından katledilmesiyle zalimleşen Geronimo, Chiricahua asıllı çetesi ile birlikte Rio Grande nin her iki yakasında tüm güneybatı bölgesini enkaz haline getirdi. 10 yıldan fazla süren saldırılar ve yağmalar sonrasında teslim oldu ve ömrünün geri kalanını bir savaş mahkumu olarak geçirdi. 85 yaşında 1909'da öldü.

  Yaşamını yağmacıkla sürdüren tüm saldırganlarda olduğu gibi, Geronimo da burada "ele geçirilmiş" kıyafetlerle görülüyor. Kıyafetindeki yerli unsuru olan tek öğe Apache stilindeki kolye ve turkuaz küpeleri.

Bahsi geçen kolyeye asılmış Meksika ordusu düdüğü görülüyor..

Kit

  Pili Pili firmasının 1/ 10 ölçekli resin figürüdür. Tek parçadan oluşmaktadır. Parçalarda sadece birkaç adet kalıp çapağı vardır. Resin döküm nedeniyle çok ufak hava kabarcıkları mevcuttur. Detaylar çok belirgindir.

Yapım Aşaması


  Modeli boyamadan önce, modelin kalıp çapaklarını eğe ve zımpara yardımıyla temizlemekle işe başladım. Figürün üzerindeki her türlü yağ ve kiri temizlemek için, ılık suda bulaşık deterjanı ile yıkadım. Tamamen kuruduktan sonra mat beyaz ( Tamiya XF-2 ) ile astar attım. ( Resim 2 )

   Astar boyayı kuruması için  3 gün beklettikten sonra gözbebeği ve kaş yapımına geçtim. Göz çukurunun üst tarafını ve gözbebeğinin çevresini 0.10 mm kalınlığında Rapido kalemiyle çizdim. Göz rengini, kahverengi akrilik boyayla ( Andrea Color AC-17 ) fırça ile boyadım. Gözbebeğinin tam ortasındaki siyahı ve nokta beyazı akrilik boyalarla boyadım. Saçları siyah akrilik boyayla (Andrea Color AC-26) boyadım. Deri rengi olarak açık kahverengi akrilik boya (Andrea Flesh Paint Set 2+Andrea Flesh Paint Set 1) kullandım. (Resim 3)

   Yüzün gölgelendirilmesi için Burnt Umber+Burnt sienna yağlıboya karışımını komple yüze uyguladım. Bu karışımda bir damla terebentin kullandım. Beş dakika sonra tuvalet kağıdıyla bu boyayı komple sildim (silme işlemini acele etmeden ve bastırmadan yapınız). Figürün yüz hatları artık ortaya çıkmaya başladı. Derin yerlerde kalan yağlıboyayı kalın bir fırça vasıtasıyla çukur yerlerden yukarıya doğru yaydım. Böylece çukurdan yukarıya doğru boya geçişleri yumuşak oldu. Bu yöntemle ve kesinlikle hiç acele etmeden bütün çukur yerlerin geçişlerini yaptım. Sıra çıkıntılı yerlere geldiğinde, yukarıda hazırlamış olduğum  yağlıboya karışımına, aynı oranda naples yellow karıştırdım. Bir fırçayla bu boyadan çok az miktarda, çıkıntılı yerlere nokta nokta boya dokundurdum. Başka bir fırçayla bu noktaları zemine yaydım. Bütün çıkıntılı yerleri de bu yöntemle yaptıktan sonra; elmacık kemikleri, burun üstü, kaş ortası, çene gibi en fazla çıkıntılı olan yerlere sadece naples yellow ile kuru fırçalama yaptım. En derinde kalan yerlere ise fırçanın ucuyla burnt umber+black yağlıboya karışımını dokundurdum. Dudaklar için, permanent macenta+ naples yellow+az terra rosa yağlıboya karışımını kullandım.(Resim 4)

   Bandana için flat red akrilik boya kullandım.(Modelcolor 957) Bandanadaki işlemeler için yine akrilik beyaz boyayı fırça ile uyguladım. Flar için Reddish Brown akrilik boya kullandım. (Andrea Color AC-18) (Resim 5-6)

   Flar gölgelendirmesi için bol terebentinli burnt umber kullandım ve daha sonra hafifçe yüzeyden tuvalet kağıdı ile sildim. Ceketi, Violet Blue akrilik boya ile boyadım. (Model Color 811) ( Resim 7)

   Ceketi, Burnt Umber yağlıboya ile hiç inceltmeden yıkama yaptım. Onbeş dakika sonra tuvalet kağıdı ile bastırmadan sildim. Gömleği Medium Fleshtone akrilik boya ile boyadım (Model Color 860). Gömlek üzerindeki motifleri yine fırça ile yaptım. Boynundaki düdüğü ilk önce siyah boyadıktan sonra, Games Workshop boyalarından Boltgun Metal ile kuru fırçalama yaptım. Son olarak; gerek modeli dış etkenlerden korumak gerekse doğal bir efekt yaratmak amacıyla, modeli komple saten vernik ile pistoleledim (Resim 8).