Çıkıntılı Yüzey Detayları ( Dışa Detay ) ile Çalışma  

Son yıllarda birçok model üreticisi kitleri içe detay şeklinde üretmektedir. Çoğu modelci de dışa detay yerine bu tip kitleri tercih etmektedir. İçe detay panel hatlarını yıkama tekniği ile vurgulamak daha kolaydır.
   Ama piyasada halen dışa detay kitler de mevcuttur. Bu dışa detayları zımparalamak, çizmek ve içe detay haline getirip yıkama tekniği ile ortaya çıkarmak oldukça zahmetli bir iştir. Bunun yerine mevcut dışa detaylar üzerinde çalışmak daha kolaydır.
   Uygulanacak olan teknik temel bir astar, bunun vernikle sabitlenmesi, ana renk uygulaması ve biraz daha vernik uygulaması ile yapılabilir. Renk katları dışa detaylara zarar vermeden ince bir zımpara yardımı ile dikkatli bir şekilde zımparalanır. Böylece dışa detaylar ortaya çıkar. Zımparalanan yüzeydeki astar ve ana renk uygulaması bir kontrast oluşturarak dışa detay vurgulanmış olur. Üzerinde çalışılan modelin rengi aşınmış, solmuş bir görüntü sergileyecekse veya metal görünümlü olacaksa koyu renkli bir astar atılması daha uygun olur.   

Modellerin Temizlenmesi:

   Modelinizi Kırmadan üzerindeki tozu almak için eski moda tıraş fırçalarını kullanabilirsiniz. Bu tip fırçaların kılları yumuşaktır ve model üzerindeki detayları bozmadan tüm yüzeyi rahatlıkla temizleyebilirsiniz.  

Dışa Detayların Yapımı:
   Zımparalama esnasında kaybettiğiniz dışa detay panel hatları veya perçinleri tekrar yapabilirsiniz.
   Tüm zımparalama işiniz bittikten sonra keskin bir bıçağın  ucuyla ve veya bir panel çiziciyle, kaybolan hatların üzerinden tekrar geçin. Böylece dışa detay çizgilerinin olduğu yerlerde ince bir çizik hattı oluşacaktır. Bu hat uzaktan bakıldığında dışa detay gibi görünür ve farkı ancak çok yakından bakarsanız anlayabilirsiniz. Bu yöntemle perçin detaylarını da yapabilirsiniz.

Elektrikli Zımpara Yapımı:

   İpana veya Oral-B gibi şarjlı veya pilli diş fırçalarından oldukça kullanışlı titreşimli zımparalar yapabilirsiniz. Fırçanın ucunda bulunan kılları kesip traşlayın ve buraya çift taraflı bantla uygun ölçüde ihtiyacınız olan zımparayı yapıştırın. İşte size hem yapımı çok kolay hem de oldukça kullanışlı kablosuz bir elektrikli zımpara.

Future Yer Cilası:
   Ülkemizde bulunmayan ama benzerleri mevcut olan bu çok faydalı maddeyi hem fırça hem de airbrushla kullanabilirsiniz. İnceltmeye ihtiyaç yoktur. Ama isterseniz iki birim Future'a bir birim ispirto veya alkol ilave ederek inceltebilirsiniz. Airbrushla kullandığınız zaman, tabancanızı camsil, amonyaklı su veya alkolle hemen temizlemeniz gerekmektedir. Future yer cilası aynı zamanda şeffaf parçaların yapıştırılması için de kullanılabilir.

Kazınmış Boya:
   Küçük bir parça bulaşık süngerini alüminyum boyaya hafifçe daldırın. Süngerdeki boyanın fazlasını bir bez üzerinde alın. Sonra süngeri modelde kazınmış boya yapmak istediğiniz yerlere çok hafif dokundurun. Böylece yüzeyde gelişigüzel rasgele kazınmış boya efekti elde edebilirsiniz. Ancak bu yöntemi öncelikle bir hurda üzerinde denemenizde fayda var.

Micro Set ve Micro Sol Dekal Solüsyonları:

Micro Set, asetik asit içeren bir solüsyondur. Boyanan yüzeyleri dekalleme için uygun hale getirir. Dekali uygulayacağınız yüzeye önce bu solüsyonu sürün ve sonra dekali yüzeye uygulayıp pozisyonlayın. Fazla solüsyonu bir peçete yardımıyla alın.
   Micro Sol'u ikinci aşamada uygulayın. Bu ise alkol içerikli bir solüsyondur. Dekallerin iyice yumuşayıp uygulandıklafrı yüzeye iyice serilmesini ve yüzeydeki girintili ve çıkıntılı detaylara göre şekillenmesini sağlar. Bu solüsyonu uyguladığınızda ise fazlasını silmeyin. Hatta daha iyi sonuçlar elde etmek için Micro Sol'u birkaç kez uygulamanız gerekebilir.
   
   Tüm dekaller kuruduktan sonra Micro Sol ile nemlendirilmiş pamuklu bir kulak çubuğu ile solüsyondan kaynaklanan lekeleri silin. Bir gün daha bekleyip dekalleri mat veya parlak vernikle kaplayın.

Photoetched (fotoeç) Parçalar:
   Fotoeç parçaları tutmak ve katlamak gerçekten sinir bozucu bir iştir. Bu parçaları tutmak için kaliteli ve gerçekten ince uçlu bir cımbız alın.
   Bu parçalar enamel veya akrilik boyalarla boyanabilir ancak bu boyalar bazen yüzeye yapışmayabilir. Parçayı boyamadan önce boyanın yapışmasını engelleyen yağ ve kimyasalları çıkarmak için tiner veya alkolle bu parçaları yıkayın.
   Fotoeç parçalar japon yapıştırıcı veya epoxi ile yapıştırılabilir. Kimi modelciler ise bu parçaları Future yer cilası veya mat ya da parlak vernikle de yapıştırırlar. 

Maskeleme:
   Maskelemede asıl marifet, maske bantını mümkün olduğunca çabuk çıkarmaktır. Çünkü maskeleme bantı model üzerinde ne kadar uzun süre durursa, banttaki yapışkan maddenin çıkarılması da o kadar zorlaşır. Hatta bant sökülürken alttaki mevcut boya dahi çıkabilir. Bu sebeple yapışkan özelliği daha az olan bantları kullanmakta fayda vardır.